Wątróbka drobiowa z wiśniami
Składniki
- 60 dkg wątróbki drobiowej
- mąka do oprószenia
- 200 g wiśni
- 2 cebule cukrowe
- 100 g masła
- sól do smaku
- cukier do smaku
- pieprz do smaku
- 3 goździki
- 1/3 łyżeczek cynamonu
Przygotowanie:
Krok 1
Wątróbkę oczyścić –usunąć błony i różne przyległości, umyć, osuszyć, oprószyć mąką.
Krok 2
Na patelni rozpuścić 50 g masła, poddusić na nim cebulę pokrojoną w półplasterki, dodać szczyptę soli i cukru. Gdy cebula będzie miękka dodać cynamon i zmielone goździki. Dusić razem około minuty. Następnie dodać wiśnie (świeże lub mrożone), dokładnie zamieszać, dusić 2 minuty. Przełożyć cebulę z wiśniami do miseczki.
Krok 3
Na tej samej patelni rozpuścić resztę masła, włożyć wątróbkę i smażyć około 8 minut. Dodać wiśnie z cebulą, dusić razem około 2 minut.