Empanadas z mięsem, chorizo i gorgonzolą
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 200 g mąki kukurydzianej
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- oliwa do natłuszczenia blachy
Farsz
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100 g chorizo
- 100 g sera gorgonzola
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka płaska oregano
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagnieść, wyrabiać kilka minut, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Krok 2
Rozgrzać patelnię natłuszczoną oliwą i smażyć na niej mięso z posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodać pokrojoną paprykę i chorizo. Doprawić oregano, solą i pieprzem. Mięso powinno się podsmażać przez około 5 minut, trzeba wszystkie składniki co jakiś czas zamieszać. Dodać gorgonzolę i pietruszkę, smażyć mieszając aż ser się rozpuści i połączy z mięsem. Odstawić z ognia.
Krok 3
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blachę do pieczenia posmarować oliwą.
Krok 4
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować (ja zrobiłam na grubość około 4mm), wyciąć koła o średnicy 10cm. Na każde nakładać około 1 czubatą łyżkę farszu. Dokładnie skleić boki pierożków i zawinąć ciasto w kształt falbanki. Pierożki ułożyć na blasze.
Krok 5
W misce rozbełtać widelcem jajko i używając pędzelka posmarować dokładnie empanadas, również brzegi.
Krok 6
Piec 30 minut – ja ustawiłam opcję grzania góra-dół. Empanadas podałam z sosem pomidorowym.