Polędwiczki w cieście francuskim
Składniki
mięso
- ciasto francuskie
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2 kromki sezamowego chleba Wasa
- 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- 50 g kapusty pekińskiej
- 1 cebula dymka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 żółtko
- 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
- 3 filety anchois
- 1 łyżka kaparów
- 2 listki bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 75 g jarmużu
- pieczywo Wasa
marynata
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- liść laurowy
- tymianek
- 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej
- 0.5 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól morska
Przygotowanie:
Krok 1
Polędwiczkę opłukać i dokładnie osuszyć.
Krok 2
Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Włożyć do niej mięso. Obtoczyć w marynacie i odstawić do lodówki na minimum 2 h - a najlepiej na całą noc.
Krok 3
Na patelni rozgrzać olej Położyć polędwiczkę i zrumienić przez 2 minuty z każdej strony. Wyłączyć. Kromki wasy zmielić. Obtoczyć w tym mięso. Na desce rozłożyć plasterki szynki jeden obok drugiego, tak żeby zachodziły na siebie. Pośrodku położyć polędwiczkę i zawinąć.
Krok 4
Kapustę pekińską i cebulę drobno posiekać. Ciasto rozwinąć na papierze. Położyć na środek kapustę z cebulą i położyć na środek polędwiczkę. Ciasto zawinąć dokładnie dookoła polędwiczki. Brzeg ciasta podwinąć pod spód. Ułożyć na na blasze wyłożonej pergaminem. Z resztek ciasta wyciąć dekorację, np. listki, ułożyć na wierzchu ciasta. Całość posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Krok 5
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 30 minut. Wyjąć i odstawić na 4 minuty przed pokrojeniem. Pokroić na grube plastry, uważając żeby nie pokruszyć ciasta.
Krok 6
Przygotować tapenadę: bardzo drobno pokroić oliwki, anchois, czosnek, bazylię oraz kapary. Można to zmielić razem. Wymieszać z oliwą z oliwek lub dobrej jakości olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
Krok 7
Każdą kromkę chleba Wasa posmarować tapenada. na to ułożyć po kilka listków jarmużu. Na wierzch położyć plaster polędwicy wieprzowej w cieście. Wszystko skropić oliwą z oliwek lub dobrej jakości olejem rzepakowym.