Polędwiczki w cieście francuskim

Dodany przez: bernika (więcej moich przepisów)

Polędwiczki w cieście francuskim - podawane na chlebku Wasa - smakują wyśmienicie. Delikatny smak i ciekawe podanie z pewnością skuszą niejednego niejadka. Polędwiczki w cieście francuskim to Twój pomysł na dobrą kuchnię!  
Obejrzane: 1162
Porcje: 6
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

mięso

  • ciasto francuskie
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 kromki sezamowego chleba Wasa
  • 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 50 g kapusty pekińskiej
  • 1 cebula dymka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
  • 3 filety anchois
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 listki bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 75 g jarmużu
  • pieczywo Wasa

marynata

  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • liść laurowy
  • tymianek
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej
  • 0.5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól morska
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Polędwiczkę opłukać i dokładnie osuszyć.

Krok 2

Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Włożyć do niej mięso. Obtoczyć w marynacie i odstawić do lodówki na minimum 2 h - a najlepiej na całą noc.

Krok 3

Na patelni rozgrzać olej Położyć polędwiczkę i zrumienić przez 2 minuty z każdej strony. Wyłączyć. Kromki wasy zmielić. Obtoczyć w tym mięso. Na desce rozłożyć plasterki szynki jeden obok drugiego, tak żeby zachodziły na siebie. Pośrodku położyć polędwiczkę i zawinąć.

Krok 4

Kapustę pekińską i cebulę drobno posiekać. Ciasto rozwinąć na papierze. Położyć na środek kapustę z cebulą i położyć na środek polędwiczkę. Ciasto zawinąć dokładnie dookoła polędwiczki. Brzeg ciasta podwinąć pod spód. Ułożyć na na blasze wyłożonej pergaminem. Z resztek ciasta wyciąć dekorację, np. listki, ułożyć na wierzchu ciasta. Całość posmarować roztrzepanym żółtkiem.

Krok 5

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 30 minut. Wyjąć i odstawić na 4 minuty przed pokrojeniem. Pokroić na grube plastry, uważając żeby nie pokruszyć ciasta.

Krok 6

Przygotować tapenadę: bardzo drobno pokroić oliwki, anchois, czosnek, bazylię oraz kapary. Można to zmielić razem. Wymieszać z oliwą z oliwek lub dobrej jakości olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

Krok 7

Każdą kromkę chleba Wasa posmarować tapenada. na to ułożyć po kilka listków jarmużu. Na wierzch położyć plaster polędwicy wieprzowej w cieście. Wszystko skropić oliwą z oliwek lub dobrej jakości olejem rzepakowym.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×