Kaczka z pomarańczami w sosie warzywno-porzeczkowym
Składniki
- 2-3 kg kaczka
- 4 szt pomarańcza
- 2 szt marchew
- 1 szt pietruszka
- 2 szt selera naciowego
- 2 szt cebula
- s sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwa
- 0.75 szklanki wywar z kurczaka
- 0.25 szklanki nalewka brzoskwiniowa
- 2 łyżki ocet winny biały
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka galaretka porzeczkowa
- 1 kg ziemniaków
- tymianek
Przygotowanie:
Krok 1
Kaczę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, nacieram solą, pieprzem i smaruję oliwą,
Krok 2
do środka kaczki wkładam, obraną ze skórki pomarańczę, oraz skórkę pozbawioną białej części, piekarnik nagrzewam do 220°C, grzałka góra-dół i wkładam kaczę ułożoną w brytfance na ok 2:30-3 godzin.
Krok 3
Po godzinie pieczenia, gdy kaczka się lekko zrumieni podlewam ją sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy i piekę przez następną godzinę podlewając kaczkę wytworzonym sosem.
Krok 4
Oczyszczone warzywa kroję w kostkę i podsmażam na łyżce tłuszczu, aż lekko się zeszklą.
Krok 5
Wyjmuję kaczkę z piekarnik, odlewam wywar, do kaczki dodaję podduszone warzywa oraz wywar z kurczaka i nalewkę. Wstawiam ponownie do piekarnika na resztę czasu.
Krok 6
Cukier karmelizuję na patelni, dodaję wodę, sok z pozostałej pomarańczy , oraz galaretkę z czarnych porzeczek. Krótko podsmażam, by sos się trochę zredukował, wsypuję mąkę i mieszam rózgą, aż nieco zgęstnieje i nie będzie w nim grudek.
Krok 7
Upieczoną kaczkę wykładam na półmisek, sos z warzywami zlewam i miksuję blenderem , dodatkowo przecieram przez sito i łączę z sosem z galaretką . Wszystko razem mieszam ze sobą.
Krok 8
Ziemniaki szoruję pod bieżącą wodą, osuszam, kroję, wzdłuż, na ćwiartki, układam na blasze posmarowanej oliwą, posypuję solą, pieprzem i tymiankiem, i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220°C, aż się zrumienią