Kaczka z pomarańczami w sosie warzywno-porzeczkowym

Dodany przez: Beata Kuśmirek (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 441
Porcje: 5
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 2-3 kg kaczka
  • 4 szt pomarańcza
  • 2 szt marchew
  • 1 szt pietruszka
  • 2 szt selera naciowego
  • 2 szt cebula
  • s sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwa
  • 0.75 szklanki wywar z kurczaka
  • 0.25 szklanki nalewka brzoskwiniowa
  • 2 łyżki ocet winny biały
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
  • 1 łyżka galaretka porzeczkowa
  • 1 kg ziemniaków
  • tymianek

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Kaczę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, nacieram solą, pieprzem i smaruję oliwą,

Krok 2

do środka kaczki wkładam, obraną ze skórki pomarańczę, oraz skórkę pozbawioną białej części, piekarnik nagrzewam do 220°C, grzałka góra-dół i wkładam kaczę ułożoną w brytfance na ok 2:30-3 godzin.

Krok 3

Po godzinie pieczenia, gdy kaczka się lekko zrumieni podlewam ją sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy i piekę przez następną godzinę podlewając kaczkę wytworzonym sosem.

Krok 4

Oczyszczone warzywa kroję w kostkę i podsmażam na łyżce tłuszczu, aż lekko się zeszklą.

Krok 5

Wyjmuję kaczkę z piekarnik, odlewam wywar, do kaczki dodaję podduszone warzywa oraz wywar z kurczaka i nalewkę. Wstawiam ponownie do piekarnika na resztę czasu.

Krok 6

Cukier karmelizuję na patelni, dodaję wodę, sok z pozostałej pomarańczy , oraz galaretkę z czarnych porzeczek. Krótko podsmażam, by sos się trochę zredukował, wsypuję mąkę i mieszam rózgą, aż nieco zgęstnieje i nie będzie w nim grudek.

Krok 7

Upieczoną kaczkę wykładam na półmisek, sos z warzywami zlewam i miksuję blenderem , dodatkowo przecieram przez sito i łączę z sosem z galaretką . Wszystko razem mieszam ze sobą.

Krok 8

Ziemniaki szoruję pod bieżącą wodą, osuszam, kroję, wzdłuż, na ćwiartki, układam na blasze posmarowanej oliwą, posypuję solą, pieprzem i tymiankiem, i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220°C, aż się zrumienią

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×