Leczo z cukinią i wołowiną
Składniki
- 500 g mielonej wołowiny *
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2 cukinie zielone
- 2 duże pomidory
- 100 g groszku cukrowego
- 1 papryczka chili
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- pieprz czarny i sól
Przygotowanie:
Krok 1
Na dużej patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą i wędzoną. Podsmażamy chwile przyprawy, aby wydobyć z nich cały smak i aromat. Dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, cebulę pokrojoną w dużą kostkę i posiekany czosnek. Mieszamy i smażymy wszystko razem do momentu, aż cebula się lekko zeszkli. Następnie dodajemy mieloną wołowinę, mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory i passatę pomidorową. Całość gotujemy przez 15 minut.
Dodajemy pokrojoną w większe kawałki paprykę i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w półplasterki i groszek cukrowy. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem, solą i bazylią. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut.
Podajemy ze świeżym pieczywem bądź ryżem
* użyłam wołowiny 20% tłuszczu
Notes
- pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniej konsystencji dania. Leczo nie jest zupą, a sosem z dużą ilością warzyw
- jestem miłośniczką chrupiących warzyw, dlatego moje leczo wygląda nie co inaczej niż większość przepisów w sieci, gdzie leczo przypomina papkę. W moim wykonaniu leczo to miękkie, ale wciąż chrupiące warzywa
Krok 2
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/leczo-z-cukinia-i-wolowina/