pancakes
Składniki
- 1 i 1/3 szklanek mleko
- 1 i pół szklanek mąka przenna
- 2 szt jajko
- 2 łyżeczki cukier
- 0.25 łyżeczki sól
- 0.25 łyżeczki proszek do pieczenia
- 3 łyżki olej
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, ciasto nie może mieć grudek. Najwygodniej zrobić to trzepaczką.
Mleko radzę dodawać partiami, mąka może je różnie wchłaniać. Może okazać się, że trzeba go będzie dodać nieco więcej/mniej. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Przed smażeniem odstaw na je kilka minut, żeby odpoczęło. Przed smażeniem pierwszej partii placuszków na patelni rozgrzej odrobinę oleju, jego nadmiar odlej, dno ma mieć tylko bardzo delikatną warstewkę tłuszczu.
Krok 2
do smaku można polać syropem klonowym