Zapiekanka z warzyw – pasternak, bataty i seler
Składniki
- 200 g seler
- 400 g pasternak
- 500 g bataty
- 300 g szalotki
- 1 szt czosnek
- gałązka rozmarynu
- tymianek
- pieprz młotkowany z kolendrą
- olej
Przygotowanie:
Krok 1
Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę o boku 3 x 3 cm.
Czosnek i cebulki obrać, większe cząstki podzielić na pół.
Ułożyć w formie do zapiekania, dodać przyprawy i zioła.
Krok 2
Polać olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec około 10-15 minut, to już zależy od nas czy wolimy warzywa twardsze czy bardziej rozgotowane.
Można ją podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.
Użyłam czosnek wędzony - polecam - piękny zapach.