Chili con carne
Składniki
- 500 g wołowego mięsa mielonego
- 3 pomidory
- 1 puszka fasoli czerwonej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0.75 papryki czerwonej
- 100 ml piwa
- 0.5 szklanki bulionu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 0.5 łyżeczki kminku
- 0.25 łyżeczki pieprzu cayenne
- 0.75 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Do garnka wlej odrobinę oliwy z oliwek i wrzuć pokrojone wcześniej warzywa. Wstaw garnek na średni ogień i podsmaż warzywa. Gdy warzywa się lekko zarumienią, dorzuć mięso mielone i dalej podsmażaj.
Krok 2
Pomidory sparz w gorącej wodzie. Obierz je ze skórki i pokrój na małe kawałki. Wrzuć je do garnka z warzywami i mięsem. Do ½ szklanki bulionu dołóż przecier pomidorowy i i wymieszaj. Przelej zawartość szklanki do garnka i duś pod przykryciem około 10 minut.
Krok 3
Do garnka wlej piwo. Wrzuć fasolę czerwoną i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszaj i duś ponownie około 10-15 minut. Pod koniec duszenia przypraw solą, pieprzem cayenne, oregano oraz kminkiem. Wymieszaj dokładnie i zdejmij z ognia.