Zrazy wołowe (z garnka żeliwnego)

Dodany przez: Monika Wiąckiewicz (więcej moich przepisów)

Przepis na te doskonałe zrazy dostałam od mamy kolegi, po kolejnym obiedzie, na który zostałam zaproszona. Są inne niż te zrazy do których przywykłam: te są zgrabne, niewielkie - z mięsem delikatnym i bezproblemowym do pokrojenia na kąski. Są na tyle wspaniałe, że odważyłam się poprosić o przepis, którym teraz dzielę się tutaj :-) Dodatkowo ucieszyłam się, że mam okazję wykorzystać żeliwny garnek, który dostałam dawno temu od ciotki i jakoś nie po drodze było mi używanie go w kuchni...
Obejrzane: 3215
Porcje: 8
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 8-10 plastrów ładnej wołowiny na pieczeń (np.: rostbef)
  • 1 cebula
  • 0.5 papryki świeżej lub marynowanej
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 4-5 łyżeczek musztardy dijon
  • 0.5 szklanki białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka suszonych podgrzybków
  • 8 plastrów boczku wędzonego lub surowego
  • 2 marchewki
  • 2 szt liść laurowy
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • olej
  • pieprz

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Plastry wołowiny rozbić tłuczkiem żeby miały nie więcej niż 0,5 cm grubości.
Ogórki pokroić w cienkie paseczki, podobnie paprykę świeżą lub konserwową, marchewkę zetrzeć na grubej tarce.
Cebulę pokroić w piórka.
Grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić do nasiąknięcia.

Każdy plaster mięsa posolić i popieprzyć; posmarować cieniutko musztardą -- ja używam Dijon, ponieważ lubię jak zrazy mają wyraźny i ostry smak).
Na brzegu każdego plastra ułożyć pasek ogórka, papryki i kilka piórek cebuli, a następnie ciasno zwinąć. Każdą roladkę spiąć wykałaczką (długą metalową) i dodatkowo dla bezpieczeństwa zawijam grubą nicią.

Na patelni dobrze rozgrzać kilka łyżek oleju. Obsmażyć zrazy z każdej strony; proponuję jednocześnie smażyć po kilka sztuk, żeby nie ochładzać temperatury tłuszczu - po obsmażeniu odłożyć do miseczki.
Zmniejszyć ogień i na tej samej patelni zeszklić pozostałą cebulę, marchewkę oraz posiekany czosnek.

Do żeliwnego garnka włożyć grzybki z wodą, w której się moczyły i podsmażoną zawartość patelni. Następnie położyć jeden obok drugiego podsmażone zrazy z sosem który się odstał od nich kiedy odpoczywały. Posypać wszystkimi przyprawami, przykryć plastrami boczku i dolać wino.
Jeśli ktoś bardzo chce może dolać parę łyżeczek oliwy z oliwek.

Krok 2

Do zimnego piekarnika (albo ledwie ciepłego) wstawić zamknięty pokrywką garnek i piec w 200 stopniach przez 2 godziny.

Krok 3

Gotowe zrazy wyjąć na półmisek, \"wyłowić\" trochę marchewek cebulki i boczusiu i przykryć nimi mięsko; podlać sosem (ok. 1 szklanki) i wstawić wszystko do piekarnika żeby zostały w cieple.
Sos przecedzić z ziaren przypraw i przelać do sosjerki. Jeśli chcecie możecie zmiksować sos z pozostałymi warzywami - będzie gęstszy.

Podawać z kapustką modrą, buraczkami na ciepło lub zimno; z kluskami śląskimi, kopytkami lub kaszą gryczaną...

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×