Babeczki Księżniczki
Składniki
Babeczki
- 2 szklanki mąki
- 0.5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 0.5 szklanki oleju
- 1 jajko
Krem
- 150 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Krok 1
Babeczki:
Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami.
Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.
Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły.
Krok 2
Krem:
Śmietanę wkładamy do zamrażarki na 10 minut przed ubijaniem. Żelatynę zalewamy w miseczce wodą i zostawiamy do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.Miseczkę z żelatyną wkładamy do gotującej się wody i mieszamy aż znikną wszystkie grudki, zestawiamy z ognia. Dodajemy łyżkę ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Śmietankę z żelatyną wlewamy do reszty ubitej śmietany i miksujemy. Na koniec dodajemy mascarpone i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.Gotowy krem wkładamy do lodówki na minimum pół godziny do stężenia.
Krok 3
Dekoracja:
Do kremu dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego w żelu. Nakładamy krem na zimne babeczki wyciskając duże różyczki. Wbijamy w krem papierowe szablony Księżniczek na wykałaczce.