Kokosowa panna cotta
Składniki
- 160 ml mleka kokosowego
- 200 ml kremówki 30%
- kokos
- 5 g żelatyny
- 40 g cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Żelatynę umieścić w dużej, szklanej lub metalowej misce i zalać 1 łyżką zimnej wody. Odstawić do napęcznienia. Mleko kokosowe, mleko z kokosa, cukier oraz kremówkę umieścić w rondlu. Podgrzewać do dokładnego rozpuszczenia składników, cały czas mieszając. W tym czasie żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej żelatyny wlewać cienkim strumieniem mieszankę mleczną - mieszając energicznie rózgą. Dokładnie wymieszać. Całość przelać do foremek (ja użyłem filiżanek). Odstawić do całkowitego wystudzenia. Deser wstawiamy do lodówki na około 6 godzin. Wyjąć z foremek i podawać.