Babki naleśnikowe z karmelizowanym jabłkiem i orzechami włoskimi
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szt jajka
- szczpta soli
- 5 szt jabłek
- duża garść orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- skórka z dwóch cytryn
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę, mleko, jajko, cukier, sól i proszek do pieczenia miksujemy.
Krok 2
Jabłka obieramy i kroimy na krążki o grubości 1cm. Nie zapominamy o wydrążeniu pestek.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy jabłka.
Krok 3
Dodajemy miód, posiekane orzechy, skórkę z cytryny i sok, karmelizujemy na średnim ogniu.
Jak jabłka staną się prawie miękkie, zdejmujemy patelnię z ognia.
Krok 4
Do formy na muffiny wkładamy papier do pieczenia.
Formę napełniamy po 2 łyżki ciasta naleśnikowego, na wierzch kładziemy plastry jabłka wraz z orzechami.
Krok 5
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 min.