Domowa przyprawa do piernika
Składniki
- 5 dużych kawałków kory cynamonu
- 8 strąków kardamonu
- 1 cała gałka muszkatołowa
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka całych goździków
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- pół łyżeczki kolorowego pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Laskę wanilii kroimy na mniejsze kawałki, gałkę muszkatołową ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach, cynamon łamiemy do takiej wielkości, która pozwoli nam go zmieścić w młynku do kawy. Wszystkie przyprawy, poza wanilią prażymy chwilę na patelni, uwolnią więcej aromatu. Po ostudzeniu, wszystko wrzucamy do młynka do kawy, wanilię też. Mielimy do uzyskania proszku. Na wszelki wypadek polecam Wam przesiać wszystko przez gęste sitko. Przyprawę trzymamy w szczelnym opakowaniu.