Waniliowe mini serniczki z sosem wiśniowym
Składniki
Czekoladowy spód
- 90 g mąki pszennej
- 140 g gorzkiej czekolady
- 3 szt jajka
- 100 g masła
- 180 g cukru
Masa serowa i sos wiśniowy
- 70 dkg zmielonego twarogu
- 3 szt jajka
- 115 g cukru kryształu
- pół laski wanilii
- 30 dkg wiśni (świeże lub mrożone)
- 30 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Krok 1
Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem i jajkami. Następnie dodajemy przestygniętą czekoladę, a na koniec mąkę. Wszystko dokładnie łączymy. Masę czekoladową wlewamy do połowy foremek na muffinki.
Krok 2
Zmielony twaróg miksujemy z jajkami, cukrem oraz ziarenkami wydrążonymi z połowy laski wanilii. Masę serową kładziemy na masę czekoladową. Muffinki pieczemy w 160 stopniach przez ok 15-20 min.
Krok 3
Wypestkowane wiśnie zasypujemy cukrem i gotujemy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, którą rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Płyn po woli wlewamy do wiśni i szybko mieszamy. Całość należy zagotować.
Krok 4
Ostudzone muffinki polewamy sosem wiśniowym.