Bavarois
Składniki
Bavarois
- 250 ml mleka skondensowanego
- skórka z cytryny
- 0.5 pomarańczy
- 0.5 cytryny
- 500 ml kremówki
- 2 łyżki żelatyny
- 50 ml wody
Sos
- 450 g mieszanki owoców leśnych
- 50 ml czerwonego wina
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Krok 1
Mleko skondensowane (słodzone!) przelewamy do miski. Dodajemy do niego otartą skórkę z cytryny, sok pomarańczowy i cytrynowy. Mieszamy wszystko, aż składniki dobrze się połączą.
Krok 2
W kubeczku rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny w gorącej wodzie (jeśli przepis na opakowaniu mówi inaczej, postępujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu).
Krok 3
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Ubitą śmietanę łączymy delikatnie z mlekiem skondensowanym i żelatyną. Krem przelewamy do jednej dużej formy silikonowej lub do miseczek wyłożonych folią spożywczą (aby można było łatwiej go wyjąć). Krem schładzamy w lodówce najlepiej całą noc, ale minimum 4 godziny.
Krok 4
Przygotowujemy sos. Do rondelka wlewamy wino. Wsypujemy mrożoną mieszankę owoców leśnych. Dodajemy cukier i przyprawę do piernika - gotujemy około 20 minut. Kiedy owoce zmiękną i wino odparuje, przecieramy owoce przez sitko, tak aby powstał nam gęsty klarowny sos. Jeśli jest taka potrzeba, sos dosładzamy.
Krok 5
Krem wyciągamy z miseczek na talerzyk. Serwujemy go z odrobiną korzennego sosu z owoców leśnych.