Mazurek aroniowy z żurawiną

Dodany przez: anemon (więcej moich przepisów)

Ten mazurek o lekko kwaskowym smaku, jest bardzo prosty do przygotowania, a ucierane ciasto kruche na jego spód spodoba się każdemu, kto nie lubi ręcznego sposobu robienia takiego ciasta.
Obejrzane: 1166
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

CIESTO KRUCHE UCIERANE:

  • 230 g mąki pszennej tortowej lub krupczatki
  • 110 g mąki ziemniaczanej
  • 110 g masła
  • 70 g cukru pudru

MASA:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z aronii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • DODATKOWO:
  • 100 g dżemu z aronii
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 8 szt migdałów blanszowanych
  • czekoladowa posypka do dekoracji
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Miękkie masło i cukier puder ucieramy mikserem ok.5 minut. Dodajemy obie mąki i chwilę miksujemy na wolnych obrotach miksera.
Z ciasta robimy kulę, dzielimy na dwie części, jedną zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Drugą część ciasta zostawiamy na blacie kuchennym.

Krok 2

Formę o wymiarach 21x32 cm* wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim dno blaszki. Ciasto pozostawione w temperaturze pokojowej przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy ozdobne rant z ciasta. Nakłuwamy widelcem ciasto, wkładamy arkusz folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, wsypujemy fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia.
Wstawiamy formę do rozgrzanego piekarnika do 190°C i pieczemy 10 minut. Usuwamy folię i pieczemy kolejne 10 minut. Ciasto zostawiamy do przestygnięcia.

Krok 3

Część żurawiny odkładamy do dekoracji, pozostałą siekamy na mniejsze kawałki i mieszamy z dżemem z aronii. Następnie rozsmarowujemy równą warstwę na wystudzonym spodzie mazurka.

Krok 4

Składniki masy dokładnie ucieramy i wykładamy na ciasto, dekorujemy odłożoną żurawiną, czekoladową posypką i migdałami bez skórki. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku na ciasto, w chłodzie.

Krok 5

*z tej porcji ciasta możemy upiec jeden duży mazurek o podanych wymiarach lub dwa małe mazurki.
**gdyby masa była zbyt gęsta to można dodać nieco więcej soku z cytryny lub śmietany

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×