Mazurek aroniowy z żurawiną
Składniki
CIESTO KRUCHE UCIERANE:
- 230 g mąki pszennej tortowej lub krupczatki
- 110 g mąki ziemniaczanej
- 110 g masła
- 70 g cukru pudru
MASA:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z aronii
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka śmietany 18 %
- DODATKOWO:
- 100 g dżemu z aronii
- 100 g żurawiny suszonej
- 8 szt migdałów blanszowanych
- czekoladowa posypka do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1
Miękkie masło i cukier puder ucieramy mikserem ok.5 minut. Dodajemy obie mąki i chwilę miksujemy na wolnych obrotach miksera.
Z ciasta robimy kulę, dzielimy na dwie części, jedną zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Drugą część ciasta zostawiamy na blacie kuchennym.
Krok 2
Formę o wymiarach 21x32 cm* wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim dno blaszki. Ciasto pozostawione w temperaturze pokojowej przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy ozdobne rant z ciasta. Nakłuwamy widelcem ciasto, wkładamy arkusz folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, wsypujemy fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia.
Wstawiamy formę do rozgrzanego piekarnika do 190°C i pieczemy 10 minut. Usuwamy folię i pieczemy kolejne 10 minut. Ciasto zostawiamy do przestygnięcia.
Krok 3
Część żurawiny odkładamy do dekoracji, pozostałą siekamy na mniejsze kawałki i mieszamy z dżemem z aronii. Następnie rozsmarowujemy równą warstwę na wystudzonym spodzie mazurka.
Krok 4
Składniki masy dokładnie ucieramy i wykładamy na ciasto, dekorujemy odłożoną żurawiną, czekoladową posypką i migdałami bez skórki. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku na ciasto, w chłodzie.
Krok 5
*z tej porcji ciasta możemy upiec jeden duży mazurek o podanych wymiarach lub dwa małe mazurki.
**gdyby masa była zbyt gęsta to można dodać nieco więcej soku z cytryny lub śmietany