brownie jabłkowo-pistacjowe
Składniki
- 150 g gorzkiej czekolady 70%
- 200 g masła
- 4 szt jajka
- 200 g brązowego cukru
- 35 g kakao
- 160 g mąki
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 szt jabłka
- 100 g pistacji
- 1 łyżeczka cynamonu
- 25 g żurawiny
Przygotowanie:
Krok 1
Masło stopić z czekoladą w rondelku, razem z cukrem i kakao. Jajka ubić mikserem, dodać do masy czekoladowej, delikatnie i dokładnie połączyć. Teraz czas na mąkę i sodę. Dodać do masy i wymieszać.
Ćwiartkę jabłka pokroić na drobne kawałki, podobnie pistacje, dodać do masy.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem tortownicy 22cm i piec w 170C 50min.
Krok 2
Jabłka pokroić w grubą kostkę, przełożyć na patelnię, posypać cynamonem i brązowym cukrem, podsmażyć chwilkę do zrumienienia się. Jabłka przełożyć na ciasto w ostatnich minutach pieczenia, posypać rozdrobnionymi pistacjami i żurawiną.