Candy apples
Składniki
- 4 kwaśne jabłka
- 100 ml wody
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki miodu lub golden syrup
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- kilka goździków
- odrobina czerwonego barwnika spożywczego
- 4 patyki
Przygotowanie:
Krok 1
Jabłka umyć, usunąć ogonki i wbić w nie patyki. Wodę, cukier, cukier waniliowy, miód, cynamon, goździki i barwnik umieścić w rondelku i wymieszać. Ustawić na średnim palniku i podgrzewać do rozpuszczenia cukru mieszając. Kiedy rozpuści się cukier gotować przez ok. 10 minut, ale nie mieszać. Gdy znaczna ilość wody odparuje i syrop będzie gotowy, zmniejszyć ogień do najmniejszego i zanurzać w nim jabłka. Zanim karmel ostygnie, delikatnie obracać jabłko trzymając za patyk, tak aby płyn równomiernie pokrył owoc. To samo zrobić z pozostałymi jabłkami. Podawać.
Smacznego! :)
http://kraina-sosny.blogspot.com/2013/10/candy-apples.html#comment-form