czekoladowy mus z karmelizowanymi śliwkami
Składniki
mus
- 200 g kremówki 30% lub 36%
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2-3 łyżek rumu
- 4 łyżki cukru
- 2 szt jajka
śliwki
- 200-250 g śliwek
- masło do smażenia
- brązowy cukier
Przygotowanie:
Krok 1
Mus: kremówkę oraz cukier umieścić w rondelku, zagotować i zdjąć z palnika. Dodać połamaną na cząstki czekoladę, odstawić na 2-3 minuty i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać żółtka i połączyć. Kiedy mieszanka przestygnie wmieszać rum. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i zmiksować na sztywno. Ubite białka wmieszać delikatnie do mieszanki czekoladowej. Całość chłodzić. W tym czasie przygotować owoce.
Krok 2
Śliwki umyć, usunąć pestki. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki masła, dodać kilka dużych szczypt cukru i podgrzewać. Kiedy całość będzie dobrze rozgrzana, na patelni ułożyć owoce i smażyć z obu stron aż lekko zmiękną. W czasie smażenia podsypywać cukrem. Gotowe śliwki zdjąć z patelni i odstawić do wystudzenia. Schłodzony mus nakładać po 1 łyżce do szklanki na zmianę z karmelizowanymi śliwkami. Całość polać syropem z patelni. Udekorować listkiem świeżej bazylii. Podawać.