Czekoladowe kulki owsiane
Składniki
- 2 1/2 szklanek otrębów owsianych ekspresowych
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 1 szklanka cukru
- 100 g masła
- 0.5 szklanki mleka
- 50 ml rumu
Przygotowanie:
Krok 1
Wsypujemy otręby do miski i dokładnie mieszamy z 3 łyżkami kakao.
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło z mlekiem i cukrem - gorącym płynem zalewamy płatki z kakao. Mieszamy dokładnie. Kiedy masa owsiana lekko ostygnie dolewamy do niej rumu, wódki, whisky, czego dusza zapragnie i ile zapragnie :-), ale z głową, żeby nie zrobiła się nam płynna breja... Z tak powstałej, obłędnie pachnącej masy lepimy zgrabne kuleczki, obtaczamy je w kakao (opcja wytrawna) lub w zmiksowanych herbatnikach, orzeszkach, wiórkach itp (opcja dla kulinarnego pracusia)
Krok 2
Można nie dodawać alkoholu. Wtedy mamy kulki dla dzieci. Wspólne lepienie i papranie się w czekoladowej paciai jest znakomitą zabawą!