Deser piernikowy
Składniki
spód
- 80 g ciasteczek speculoos
- 45 g roztopionego masła
masa
- 150 g kremówki 36%
- 2 łyżki mascarpone
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka żelatyny
- 2-3 łyżek mleka skondensowanego słodzonego
- 0.5 łyżeczki imbiru
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 0.5 łyżeczki kardamonu
- 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0.5 łyżeczki mielonych goździków
- wiórki czekoladowe + żurawina do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasteczka umieścić w blenderze i zmiksować dokładnie na drobny pył. Przełożyć do miski, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Boki foremek o średnicy ok. 5 cm pokryć cienką warstwą oliwy z oliwek. Foremki ustawić na talerzyku i na dnie ułożyć po 1-2 łyżce masy z ciasteczek i docisnąć tworząc równy spód. Całość wstawić na ok. 5 minut do zamrażarki do stężenia. Wyjąć i odstawić.
Krok 2
Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Kremówkę oraz mascarpone umieścić w misce miksera, dodać przyprawy i dokładnie zmiksować. Dodać mleko skondensowane i wymieszać. Odstawić. Napęczniałą żelatynę przełożyć do rondelka, dodać 1 łyżkę wody i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając do dokładnego rozpuszczenia żelatyny. Do ucieranej masy dodawać cienkim strumieniem żelatynę. Dobrze zmiksować. Gotową masę przelać do foremek z ciasteczkowym spodem, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 15 minut do stężenia. Kiedy żelatyna zwiąże foremki z deserem odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce i ostrożnie wyjąć ich zawartość.