Sernik na zimno w kolorach lata
Składniki
Spód
- 130 g ciastek owsianych
- 70 g roztopionego masła
- 40 g płatków migdałów
Masa serowa
- 700 g zmielonego twarogu
- 250 g mascarpone
- 200 g cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 250 g malin
- 250 g borówki amerykańskiej
Przygotowanie:
Krok 1
Ciastka wkładamy do blendera i miksujemy z masłem, dodajemy płatki migdałowe i zagniatamy. Następnie wyklejamy masą ciasteczkową dno tortownicy mocno dociskając. Tortownicę wkładamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy aż się rozpuści i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
W misce miksujemy ser, mascarpone i cukier puder. Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej i mieszamy. Zahartowaną żelatynę dodajemy do pozostałej masy serowej, cały czas miksując.
Masę serową dzielimy na 2 porcje.
Krok 2
Maliny i borówki miksujemy w dwóch osobnych miskach i do każdej z nich dodajemy porcje masy serowej. Następnie na ciasteczkowy spód wylewamy masę borówkową i wkładamy tortownicę do lodówki, żeby masa stężała. Wtedy wylewamy na nią masę malinową i ponownie wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Przed podaniem dekorujemy płatkami i malinami.