Mazurek czekoladowy z kandyzowaną pigwą
Składniki
Na spód
- 1 kubek czekolady startej
- 1 kubek cukru
- 1/3 kubków mielonych migdałów
- 1.5 kubka przesianej mąki z chleba razowego
- 2 jajka
Na pomadę czekoladowo-pigwową
- 1 kubek kandyzowanej pigwy /można zastąpić konfirutą pigwową/
- 3 łyżki nalewki pigwowej
- 85 g gorzkiej czekolady
- 125 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Krok 1
Aby uzyskać mąkę z chleba razowego, kilka dni przed pieczeniem należy ususzyć kromki chleba razowego, a następnie je zmielić i przesiać.
Na 1 kubek mąki z chleba razowego zużyłam 4 duże kromki chleba.
Krok 2
Po połączeniu składników ciasto jest bardzo gęste, można je bez problemu formować nadając pożądany kształt i grubość.
Przyjęłam, że pieczenie w wolnym piecu to w przypadku mojego piekarnika z termoobiegiem najbezpieczniejsza temperatura 170 stopni. Piekłam do momentu aż brzegi lekko się zrumieniły - ok. 20 minut.
Po upieczeniu ciasto jest krucho-ciągnące - ma bardzo ciekawą strukturę przypominającą lekko ciągnące batoniki owsiane.
Myślę, że dłuższe pieczenie nie jest absolutnie wskazane, ponieważ ciasto byłoby zbyt twarde.
Krok 3
Czekoladę wraz z kremówką podgrzewać w naczyniu ustawionym nad parującym wrzątkiem aż do rozpuszczenia czekolady, pod koniec dodać odrobinę (u mnie większa odrobina) nalewki pigwowej.
Wymieszać dokładnie, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Lekko przestudzić.
Na upieczonym spodzie mazurka rozprowadzić kandyzowaną pigwę i nałożyć na nią pomadę czekoladową. Udekorować dowolnie - u mnie kawałeczki pigwy i krojone w paseczki daktyle madjool.