Deser kawowy
Składniki
spód
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- herbatniki
masa
- 2 białka
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka zimnej wody
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki wrzątku
- 60 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 0.5 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Spód: herbatniki zmiksować w blenderze, dodać kawę, roztopione masło i dokładnie wymieszać. Masą z biszkoptów wyłożyć dno foremki o średnicy 10 cm i wstawić na 5-10 minut o zamrażarki. Wyjąć i boki formy posmarować cienko olejem roślinnym.
Krok 2
Masa: dwie łyżeczki kawy zalać 2 łyżeczkami wrzątku i odstawić do przestudzenia. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym czasie białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania, dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie gęsta i sztywna, wlać napar z kawy i dokładnie połączyć. Masę kawową wlewać cienkim strumieniem do rozpuszczonej żelatyny, energicznie mieszając. Całość przelać do foremki z biszkoptami. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Krok 3
Galaretka: żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. W tym czasie w rondelku umieścić wodę, cukier, kawę, zagotować cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać namoczoną żelatynę. Mieszać energicznie do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Przestudzić i wlać do foremek. Wstawić do do lodówki na około 30 minut, do stężenia. Przed podaniem, deser udekorować kawowymi cukierkami.