Deser truskawkowy
Składniki
spód
- 15 okrągłych biszkoptów
- 1 łyżka masła
masa
- 150 g truskawek
- 3 łyżki mascarpone
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki zimnej wody
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Krok 1
Spód: biszkopty zetrzeć blenderem na drobny pył. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Foremki (bez dna) pokryć od wewnątrz cienką warstwą oliwy z oliwek i ustawić na małym talerzyku przykrytym kawałkiem papieru do pieczenia (również natłuścić). W foremce ułożyć masę z biszkoptów i masła. Docisnąć. Całość wstawić do zamrażarki na ok. 15 minut spód dobrze stężeje. W tym czasie przygotować masę truskawkową.
Krok 2
Masa: żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Truskawki zmiksować w blenderze i przelać do rondelka. Dodać mascarpone, cukier puder, ekstrakt waniliowy i podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do dokładnego rozpuszczenia składników. Odstawić do wystudzenia. Otrzymaną masę przelać do foremek na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki lub zamrażarki do stężenia. Kiedy deser będzie gotowy, ostrożnie wyjąć z foremek, udekorować truskawkami i podawać.