Drożdżówki z serem i dżemem
Składniki
Ciasto:
- 5 dkg drożdży
- 300 ml mleka
- 8 dkg cukru
- 0.5 kg mąki pszennej
- 15 dkg stopionej margaryny
- 1 szczypta soli
- 3 szt żółtka
Nadzienie i kruszonka:
- 300 g mielonego twarogu półtłustego
- 1 szt jajko
- 10 dkg cukru
- 5 dkg mąki
- 5 dkg margaryny
- 8 dkg cukru
- 1 szt jajko
- 1 dżem
Przygotowanie:
Krok 1
Z drożdży, połowy mleka, 2 łyżek mąki i łyżeczki cukru zrobić zaczyn. Do mąki dodać szczyptę soli, żółtka, resztę cukru, pozostałe mleko, zaczyn oraz letnią margarynę. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na pół godz.
Krok 2
Twaróg utrzeć z 10 dag cukru i jajkiem. Z ciasta utoczyć wałek, podzielić na ok. 20 części, uformować małe placuszki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdej drożdżówki kłaść łyżkę masy twarogowej, odstawić na 20 min.
Krok 3
Jajko rozkłócić, posmarować nim brzegi drożdżówek. Na twaróg nałożyć po łyżeczce dżemu. Z mąki, 5 dag cukru i margaryny zrobić kruszonkę, posypać wierzch drożdżówek. Piec ok. 25 min w temp. 180st