Stefanka przepis z kaszą manną

Dodany przez: manufaktura ciastek (więcej moich przepisów)

Stefanka przepis z kaszą manną, idealna na rodzinny stół. Najlepiej wykonać ją dwa dni wcześniej. Jeśli zastanawiacie się jak ją zrobić, zapraszam :). Najlepiej wykonać ją dwa dni wcześniej. Stefanka przepis jak wykonać: PRZYGOTOWANIE BLATÓW: Wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na trzy równe części. Pierwszą część rozwałkować na wielkość blachy do pieczenia. Blachę spsikać sprayem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść do blachy. Każdą część ciasta piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. PRZYGOTOWANIE MASY: Zagotować mleko wraz z kaszą i cukrami. Dokładni wymieszać. Na koniec dodać ekstrakty. Odstawić do wystygnięcia. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Upieczony pierwszy blat ciasta ułożyć na papierze do pieczenia. Nasączyć 1/3 herbaty i połową masy. Przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć kolejną 1/3 herbaty i przykryć resztą masy z kaszy. Przykryć trzecim blatem. Nasączyć resztą herbaty i polać czekoladą. Można ozdobić płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Obejrzane: 4659
Porcje: 30
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Składniki na prostokątną blaszkę 30x20:

  • 2 szt jajka
  • 125 g masła
  • 150 g miodu
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka wystudzonej gorzkiej herbaty z cytryną do nasączenia blatów
  • 1 szklanka drobnego cukru

Masa z kaszy manny

  • 0.75 L mleka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 300 g masła
  • 150 g ulubionej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z 50 g masła (na polewę)
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

PRZYGOTOWANIE BLATÓW: Wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na trzy równe części.
Pierwszą część rozwałkować na wielkość blachy do pieczenia.
Blachę spsikać sprayem do pieczenia.
Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść do blachy.
Każdą część ciasta piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 2

PRZYGOTOWANIE MASY: Zagotować mleko wraz z kaszą i cukrami. Dokładni wymieszać. Na koniec dodać ekstrakty. Odstawić do wystygnięcia.

Krok 3

PRZYGOTOWANIE CIASTA: Upieczony pierwszy blat ciasta ułożyć na papierze do pieczenia. Nasączyć 1/3 herbaty i połową masy.
Przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć kolejną 1/3 herbaty i przykryć resztą masy z kaszy.
Przykryć trzecim blatem. Nasączyć resztą herbaty i polać czekoladą. Można ozdobić płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×