Stefanka przepis z kaszą manną
Składniki
Składniki na prostokątną blaszkę 30x20:
- 2 szt jajka
- 125 g masła
- 150 g miodu
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka wystudzonej gorzkiej herbaty z cytryną do nasączenia blatów
- 1 szklanka drobnego cukru
Masa z kaszy manny
- 0.75 L mleka
- 6 łyżek kaszy manny
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 5 łyżek drobnego cukru
- 300 g masła
- 150 g ulubionej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z 50 g masła (na polewę)
Przygotowanie:
Krok 1
PRZYGOTOWANIE BLATÓW: Wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na trzy równe części.
Pierwszą część rozwałkować na wielkość blachy do pieczenia.
Blachę spsikać sprayem do pieczenia.
Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść do blachy.
Każdą część ciasta piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 2
PRZYGOTOWANIE MASY: Zagotować mleko wraz z kaszą i cukrami. Dokładni wymieszać. Na koniec dodać ekstrakty. Odstawić do wystygnięcia.
Krok 3
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Upieczony pierwszy blat ciasta ułożyć na papierze do pieczenia. Nasączyć 1/3 herbaty i połową masy.
Przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć kolejną 1/3 herbaty i przykryć resztą masy z kaszy.
Przykryć trzecim blatem. Nasączyć resztą herbaty i polać czekoladą. Można ozdobić płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego!