Dyniowy sernik z korzenną nutą
Składniki
SPÓD CIASTECZKOWY
- 250 g ciasteczek korzennych
- 80 g roztopionego masła
MASA SEROWO-DYNIOWA i POLEWA CZEKOLADOWA
- 5 jajek
- 900 g zmielonego twarogu
- 450 g musu z dyni*
- 120 g cukru
- 30 g cukru waniliowego (w tym 15g do posypania pieczonej dyni)
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
*Mus z dyni przygotowujemy w następujący sposób: 800g dyni myjemy, kroimy na kawałki , układamy w naczyniu żaroodpornym lub na brytfannie wyłożonej folią aluminiową Posypujemy cukrem waniliowym i przykrywamy pokrywą od naczynia lub folia aluminiową.
Krok 2
** Jeżeli sernik chcemy ozdobić dyniowymi liśćmi, należy niewielki kawałek surowej dyni pokroić na cienkie plasterki, wykroić listki, które następnie pieczemy folii aluminiowej przez 20 min w temp. 180 stopni.
Krok 3
Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem, a boki smarujemy masłem.
Ciasteczka korzenne rozgniatamy i łączymy z roztopionym masłem Na dno formy wykładamy masę miasteczkową, którą dociskamy tak, aby powstał równy spód. Tortownicę wkładamy do lodówki w celu schłodzenia masy.
Krok 4
Twaróg, jaja, cukry oraz przyprawy miksujemy. Następnie dodajemy mus dyniowy i wszystko mieszamy, do połączenia składników. Masę wykładamy na spód. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 50-60 min. w temp. 170 stopni.
Krok 5
Polewę czekoladową przygotowujemy z roztopionego masła, pokrojonej czekolady i cukru. Składniki podgrzewamy, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Polewę zdejmujemy z palnika i odstawiamy na bok. Za pomocą wykałaczki zanurzonej w polewie malujemy na dyniowych liściach „żyłki”. Polewę ponownie przez chwilkę podgrzewamy, polewamy nią przestudzony sernik i dekorujemy listkami.