Dyniowy sernik z korzenną nutą

Dodany przez: QchniaQry.pl (więcej moich przepisów)

Sernik jest bardzo kremowy i delikatny. Jego słodko-korzenny smak pozwoli na chwileczkę zapomnienia. Podany w towarzystwie filiżanki kawy dzielnie stoczy zwycięski bój i pokona każdą chandrę :)
Obejrzane: 777
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

SPÓD CIASTECZKOWY

  • 250 g ciasteczek korzennych
  • 80 g roztopionego masła

MASA SEROWO-DYNIOWA i POLEWA CZEKOLADOWA

  • 5 jajek
  • 900 g zmielonego twarogu
  • 450 g musu z dyni*
  • 120 g cukru
  • 30 g cukru waniliowego (w tym 15g do posypania pieczonej dyni)
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

*Mus z dyni przygotowujemy w następujący sposób: 800g dyni myjemy, kroimy na kawałki , układamy w naczyniu żaroodpornym lub na brytfannie wyłożonej folią aluminiową Posypujemy cukrem waniliowym i przykrywamy pokrywą od naczynia lub folia aluminiową.

Krok 2

** Jeżeli sernik chcemy ozdobić dyniowymi liśćmi, należy niewielki kawałek surowej dyni pokroić na cienkie plasterki, wykroić listki, które następnie pieczemy folii aluminiowej przez 20 min w temp. 180 stopni.

Krok 3

Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem, a boki smarujemy masłem.
Ciasteczka korzenne rozgniatamy i łączymy z roztopionym masłem Na dno formy wykładamy masę miasteczkową, którą dociskamy tak, aby powstał równy spód. Tortownicę wkładamy do lodówki w celu schłodzenia masy.

Krok 4

Twaróg, jaja, cukry oraz przyprawy miksujemy. Następnie dodajemy mus dyniowy i wszystko mieszamy, do połączenia składników. Masę wykładamy na spód. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 50-60 min. w temp. 170 stopni.

Krok 5

Polewę czekoladową przygotowujemy z roztopionego masła, pokrojonej czekolady i cukru. Składniki podgrzewamy, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Polewę zdejmujemy z palnika i odstawiamy na bok. Za pomocą wykałaczki zanurzonej w polewie malujemy na dyniowych liściach „żyłki”. Polewę ponownie przez chwilkę podgrzewamy, polewamy nią przestudzony sernik i dekorujemy listkami.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×