Reniferki
Składniki
kruche ciasto
- 500 g mąki
- 250 g masła
- cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
- 1 łyżka octu
aksamitny krem z galaretką i czekoladą
- 400 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 4 żółtka
- 70 g cukru pudru
- 30 g budyniu w proszku
- galaretka
- 0.5 szklanki gorzkiej czekolady
- 30 czerwonych żelków
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiać trzeba, wraz z cukrem dokładnie,
masło dodać i inne składniki przykładnie.
Ciasto zagnieść szybko, i by się nie trudzić klejącą strukturą, należy je schłodzić.
Wypełnić na tarty foremki blaszane
By święta magiczne były i udane.
Gotowe wkładamy na kwadrans do pieca,
stopni prawie 200 gorąco zalecam.
Krok 2
Teraz aby tarty cudnie dekorować,
mleko z masłem w rondelku trzeba zagotować.
Z żółtek, cukru pudru i budyniu w proszku,
zmiksować krem gładki i wlewać po troszku,
Do mleka w rondelku co na ogniu stoi,
bez przerwy mikserem miksując powoli.
A gdy krem zgęstnieje z ognia go ściągamy,
przykrywamy folią i czasem mieszamy.
Schłodzonym już spody tart udekorować,
aby bliscy nasi mogli ich spróbować
Krok 3
Ale wcześniej na krem w tarcie umieszczony,
kładziemy galaretkę i żelek czerwony,
Na cześć renifera co nos mu pulsuje
światłem i dla Mikołaja drogę pokazuje.
Wszystko czekoladą startą oprószamy
i już prawie deser nasz świąteczny mamy.
Krok 4
Teraz tylko w kremie należy umieścić
renifery nasze z bajkowej powieści.
Bliskich naszych uraczyć gotowym specjałem
i miłością darzyć w Nowym Roku całym.