Funnel Cakes
Składniki
- 220 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 3 duże jajka
- 16 g cukru waniliowego
- 15 ml wódki
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder
Przygotowanie:
Krok 1
W dużym, szerokim garnku rozgrzewamy olej. Do miski wbijamy żółtka, białka pozostawiamy w drugiej misce. Do żółtek dodajemy cukier wanilinowy i ucieramy. Następnie stopniowo dodajmy mleko, mąkę i wódkę. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywno. Ubita pianę łączymy z masą jajeczną. Mieszamy delikatnie, najlepiej przy pomocy łyżki, do całkowitego połączenia się składników. Masa jest dość rzadka, ale taka ma być.
Ciasto przekładamy do lejka i na rozgrzanym oleju robimy okrągłe zawijasy. Wszystko zależy od Waszych potrzeb. Smażymy chwilę z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, odsączamy nadmiar oleju. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem owocowym.
Enjoy your meal!
Notes
- chrust najlepiej smakuje po usmażeniu, jeszcze tego samego dnia
- można użyć rękawa cukierniczego z tylką Wilton 12
- można użyć grubej torebki foliowej, w której odcinamy róg
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/funnel-cakes/