Jaglany krem szarlotkowy z cynamonowym jogurtem
Składniki
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 0.75 szklanki wody
- 1 jabłko
- 1 płaska łyżeczek cynamonu
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżeczka miodu
- 0.5 szklanki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Krok 1
Kaszę jaglaną wsypać do rondelka, podprażyć przez ok. minutę. Zalać wrzątkiem, odlać wodę i zalać świeżą (3/4 szklanki). Dodać pokrojone w kosteczkę jabłko i 1/2 łyżeczki cynamonu. Przykryć i gotować, aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę. Zdjąć z ognia, pozostawić pod przykryciem jeszcze przez kilka minut. Po tym czasie zmiksować ją blenderem, dodając masło orzechowe. Całość powinna przypominać gęsty krem (bez grudek).
Krok 2
Jogurt wymieszać z miodem i cynamonem. W pucharku ułożyć 3/4 kremu jaglanego, zalać jogurtem, przykryć pozostałym kremem. Udekorować jabłkami pokrojonymi w zapałkę i posypać cynamonem.
Smacznego!