Korzenny chlebek bananowy bez cukru
Składniki
- 2 szklanki mąki owsianej lub innej
- 4 szt bardzo dojrzałych bananów
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Galeo lub sody Galeo
- 1 łyżeczka cynamonu Galeo
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika Galeo
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgnieść widelcem obrane banany na papkę.
Krok 2
Do bananów dodać olej oraz ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać.
Krok 3
Zmieszać dokładnie suche składniki i połączyć z rozgniecionymi bananami.
Krok 4
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i przelać masę do keksówki wyłożonej papierem.
Krok 5
Piec 15 - 25 minut. Skórka powinna być twarda, lecz środek wilgotny.
Krok 6
Podawać na słodko z dżemem czy masłem orzechowym lub wytrawnie z hummusem i warzywami.