Jabłka pieczone z nadzieniem jaglano-daktylowym
Składniki
- 4 jabłka
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 0.5 szklanki suszonych daktyli
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 0.5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Krok 1
Jabłka dokładnie umyć, osuszyć i odkroić z nich górną część (zachować ją jako pokrywkę). Używając małego noża, ostrożnie wydrążyć gniazdo nasienne i trochę miąższu, pozostawiając ok. 1 cm brzegu. Uwaga! Nie przebijać jabłka na wylot.
Krok 2
Kaszę ugotować w 3/4 szkl. wody. W tym czasie daktyle zalać gorącą wodą i odstawić, by nieco zmiękły. Ugotowaną kaszę zblendować razem z odsączonymi daktylami i cynamonem. Wymieszać masę z posiekanymi orzechami. Nadziewać nią jabłka. Przykryć odciętą częścią, wstawić je do żaroodpornego naczynia i zapiekać przez około 20-25 minut w 180 stopniach.