Zmysłowa babeczka szampańsko-kawowa
Składniki
- Kawa
- Mleko
- Cukier
- opakowań budyniu waniliowego
- 100 ml szampana
- Płatki migdałowe
- Opakowanie żelatyny deserowej
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotowujemy kubek ulubionej kawy, z mlekiem i cukrem wedle upodobań.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Do kawy dodajemy stopniowo połowę rozpuszczonej żelatyny, mieszamy i rozlewamy do plastikowych foremek, odstawiamy do lodówki.
Budyń waniliowy w proszku rozprowadzamy w połowie szklanki mleka. Do budyniu wlewamy szampana i pozostałą część żelatyny, dokładnie mieszamy. Odstawiamy w temperaturze pokojowej.
Gdy kawa w foremkach stężeje rozlewamy na wierzch tężejący budyń szampański.
Odstawiamy do lodówki na około 2h. Po tym czasie zanurzamy foremki na kilka sekund w gorącej wodzie, odwracamy i przekładamy gotowe babeczki na talerzyki.
Posypujemy płatkami migdałowymi.