Wytrawny piernik
Składniki
- 30 dkg mąki pszennej
- 20 dkg mąki gryczanej
- 25 dkg miodu
- piwo jasne
- 20 g cukru trzcinowego
- 10 dkg masła
- 1 łyżka oleju z czarnuszki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżki czarnuszki
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki trzcinowego cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Użyj mąki pszennej tortowej. Sypkie składniki mieszamy misce. Jajka, cukier i masło ucieramy robotem. Następnie dodajemy do masy składniki sypkie, płynny miód i 2/3 szklanki piwa. Ucieramy ciasto, aż będzie jednolite i gładkie.
Krok 2
Masę wlewamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia – ja użyłam dwóch mniejszych. Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
Krok 3
Po ostygnięciu przekrawamy piernik na pół wzdłuż i smarujemy powidłami, składamy. Na koniec oprószamy cukrem pudrem.