Jagodowe muffinki z orzeźwiającym kremem z miętą
Składniki
Muffinki
- 350 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 1 szt skórki z cytryny
- 0.2 łyżeczki soli
- 1 szt duże jajko
- 240 ml maślanki
- 30 ml soku z jagód
- 120 ml oleju roślinnego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 100 g jagód (mogą być takie ze słoika)
Krem
- 120 g serka typu Philadelphia
- 2 łyżki soku z jagód
- 1 łyżka cukru pudru
- 0.25 szklanki świeżej mięty
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i solą do miski. Dodajemy cukier i skórkę z cytryny. Mieszamy.
W drugiej misce ubijamy razem jajko, maślankę, ekstrakt waniliowy, olej i sok z jagód.
Następnie do mokrych składników wsypujemy suche i chwilkę mieszamy. Suche składniki powinny zaledwie lekko się zwilżyć. Dodajemy jagody i bardzo delikatnie kilkoma ruchami mieszamy.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto dzielimy na 12 części i wypełniamy nimi papilotki.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Muffinki pieczemy koło 20-25 minut, aż będą rumiane. Po wyjęciu studzimy na kratce.
Krok 2
Krem: serek mieszamy z cukrem pudrem i sokiem jagodowym. Miętę drobno siekamy i dodajemy do kremu.
Na każdej muffince, foremką do ciastek, odciskamy lub nacinamy dowolny kształt (u mnie serduszka). Następnie wycinamy ciasto z odrysowanego kształtu i wydrążamy środek, tak aby powstało nam zagłębienie w wybranym kształcie. Wgłębienie wypełniamy kremem.