Bolońskie ciasto z kaszy kukurydzianej, fig i jabłek
Składniki
- 15 g kaszy kukurydzianej
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g bułki tartej
- 100 g ksylitolu
- 500 ml mleka
- 3 jajka
- 100 g płynnego miodu
- 50 ml oliwy
- 100 g rodzynek
- 100 g suszonych fig, pokrojonych na małe kawałki
- 500 g twardych jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 1 skórka z pomarańczy
- 1 skórka z cytryny
- 0.5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Krok 1
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszać: kaszkę, mąkę, bułkę tartą i ksylitol. W drugiej: mleko, jajka, miód i oliwę - wlać do miski z suchymi składnikami i dobrze wymieszać. Dodać figi, rodzynki, jabłka, cynamon, skórkę z pomarańczy i cytryny, sól i ponownie wymieszać. Wlać ciasto na blaszkę i piec ok 50 minut. Jeżeli góra zacznie się przypiekać, przykryć folią aluminiową. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smakuje na ciepło i na zimno.