Czekoladowe naleśniki pełne miłości
Składniki
ciastp
- 250 ml mleka
- 150 ml wody gazowanej
- 250-300 g mąki pszennej
- 0.5 opakowania czekolady gorzkiej
- 1 łyżka masła/oleju
- 2 jaja
nadzienie
- 500 g mascarpone
- 330 ml kremówki
- 2-3 łyżek cukier waniliowy
- 5-6 łyżek wiśni z likieru
- 250 g botówek/jagód/ lub innych ulubionych owoców
- 1 szt pomarańcza
- 3 łyżki likier pomarańczowy
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę mieszamy z cukrem,solą, rozpuszczoną czekoladą, miodem mlekiem oraz wodą, całość miksujemy. Jaja ubijamy na sztywno i łączymy z pozostałą masą. Dodajemy rozpuszczone masło. Na bardzo dobrze rozgrzanej patelni -smażymy naleśniki. Studzimy
Krok 2
Serek mascarpone ucieramy z cukrem waniliowym (1 łyżka + dodatkowo cukier puder). Mieszamy z borówkami.
Krok 3
Pomarańcza obieramy ze skóry i filetujemy. Kroimy na drobne cząstki. Karmelizujemy chwilę z dodatkiem miodu. Podlewamy likierem i redukujemy -ok.1-2 minuty na wolnym ogniu.
Krok 4
Bitą śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego-1 łyżka. 2-3 łyżki ubitej śmietany dodajemy do masy z serka mascarpone.
Krok 5
Naleśnik, napełniamy serkiem połączonym z borówkami. Następnie składamy go w połowie-tak jak na zdjęciu i dekorujemy bitą śmietaną. Na wierzch wykładamy po kilka wiśni z likieru.
Obok wyciskamy kilka różyczek z bitej śmietany i dekorujemy cząstkami pomarańczy muśniętych miodem i likierem.
Krok 6
*Talerz ozdobiłam odrobiną kremu balsamicznego a także użyłam odrobiny ziaren czarnego sezamu.