Jogurtowy letni deser z jagodami
Składniki
Masa jogurtowa
- 120 g śmietany kremówki schłodzonej
- 400 g jogurtu greckiego
- 80 g cukru pudru
- 14 g żelatyny
- 200 g jagód
Masa jagodowa
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki jagód
- 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się żelatyny. W misce mieszamy jogurt z cukrem pudrem. Gdy żelatyna lekko przestygnie, ale będzie jeszcze letnia wlewamy ją do jogurtu miksując, aby nie powstały grudki.
W naczyniu ubijamy na sztywno kremówkę, dodajemy ją następnie do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Wkładamy do lodówki, aby się lekko ścięła. Gdy masa zacznie tężeć dodajemy do niej jagody, delikatnie mieszamy i napełniamy nią foremki. Jeśli nie mamy foremek możemy wykorzystać filiżanki lub małe szklanki.
Gdy masa w foremkach się zetnie, w naczyniu miksujemy składniki masy jagodowej. Następnie rozsmarowujemy ją na masie jogurtowej, wyrównujemy.
Foremki chowamy do lodówki na 2- 3 godziny.
Przed podaniem foremki do 1/2 wysokości na moment wkładamy do gorącej wody. Wtedy deser bez problemu będzie można wyjąć na talerzyk. Podajemy udekorowane jagodami i listkami mięty.