Jogurtowy sernik jagodowy na zimno
Składniki
Masa jogurtowa
- 750 g jogurtu greckiego
- 130 g cukru pudru
- 24 g żelatyny
- 200 g śmietanki 36 %
- 350 g jagód
Jagodowy woerzch
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki jagód
- 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody. Pozwalamy się jej namoczyć, a następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
W misce mieszamy jogurt z cukrem pudrem. Do szklanki z z żelatyną dodajemy 4 łyżki masy jogurtowej i mieszamy, po czym dodajemy do pozostałej masy jogurtowej i miksujemy.
Krok 2
Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Dodajemy jagody i znowu delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia, kontrolując co parę minut, aby masa się całkowicie nie ścięła.
Masę wykładamy do tortownicy i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki do całkowego stężenia.
Składniki masy jagodowej dokładnie miksujemy i rozsmarowujemy na wierzchu sernika.