Serowa słodkość
Składniki
- 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub twarożku śmietankowego
- 3 jajka
- 250 g masła
- 220 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- 50 g czekolady gorzkiej
- ok. 300 g ciasteczek pełnoziarnistych lub herbatników z lub bez czekolady
- ok. 400 g świeżych malin lub( truskawek, jagód, porzeczek, agrestu, winogron wg uznania. W zimie brzoskwinie z puszki i mrożone owoce)
- trochę startej czekolady do dekoracji
- trochę płatków migdałowych (orzechy, rodzynki)
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasteczka rozkruszyć. (Można na całkiem drobno lub połamać na kawałki. W tym celu najlepiej włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozdrobnić).
Krok 2
Połowę ciasteczek rozłożyć w pucharkach (salaterkach lub miseczkach). Resztę odstawić na bok.
Krok 3
Ser przełożyć do dużego garnka. Dodać jajka, masło, cukier i cukier waniliowy. Całość podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając. (Uważać, żeby masa się nie przypaliła). Kiedy wszystkie składniki się połączą, a masa będzie rzadka, osypywać masę stopniowo budyniami, szybko mieszając, najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy masa się zagotuje (pojawią się pęcherzyki powietrza), a masa zacznie gęstnieć, ściągnąć garnek z pieca.
Krok 4
Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać posiekane 50g czekolady. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się czekolady.
Krok 5
Do pucharków wyłożyć jasną masę serową. Na nią resztę pokruszonych ciasteczek, połowę malin, kolejno czekoladową masę serową. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz.
Krok 6
Następnie udekorować startą czekoladą, resztą malin i płatkami migdałowymi. Podawać lub dalej chłodzić w lodówce.