Korzenny torcik
Składniki
- 180 g gorzkiej czekolady
- 6 jajek
- 180 kg cukru
- 50 g migdałów
- 0.5 łyżki przyprawy do piernika
- 200 ml mleka
- 50 ml soku z pomarańczy
- skórka z pomarańczy
- 3 łyżki cukru
- 1.5 łyżki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- żółtko
- kardamon
- 150 g masła
- 70 ml kremówki
- 70 ml gorzkiej czekolady
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- skórka pomarańczowa kandyzowana
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z drobnym cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal ubijając dodać przestudzoną czekoladę. Zmiksować do połączenia (ciasto stanie się bardzo gęste ).
Krok 2
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dla rozluźnienia konsystencji czekoladowej masy, dodać do niej 2 łyżki ubitych białek i dokładnie wymieszać. Resztę białek dodać w dwóch turach, na zmianę ze zmielonymi migdałami wymieszanymi z przyprawą do piernika.
Krok 3
Masę czekoladową rozdzielić pomiędzy 2 formy o średnicy 20 cm, wyłożonych papierem do pieczenia (samo dno ). Jeżeli nie posiadacie dwóch takich samych form, podzielcie składniki na ciasto na pół i upieczcie każdy blat osobno. Formy z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec około 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z form i odstawić do wystudzenia.
Krok 4
Krem: Połowę mleka wlać do garnuszka. Dodać drobny cukier, szczyptę mielonego kardamonu i zagotować. Można też wrzucić pokrojoną skórkę z pomarańczy, którą po zagotowaniu mleka wyjąć. Resztę mleka zmiksować z obiema mąkami, żółtkiem, sokiem oraz otartą skórką z pomarańczy. Dodać do gotującego się mleka i energicznie mieszając rózgą kuchenną zagotować. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch, następnie stopniowo dodawać chłodny budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu. Powinien powstać gładki, puszysty krem.
Krok 5
Jeden z blatów czekoladowych położyć na paterze. Posmarować powidłami śliwkowymi.Na powidła wyłożyć cały krem pomarańczowy, przykryć drugim czekoladowym blatem.
Krok 6
Polewa czekoladowa: Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka i podgrzać prawie do wrzenia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę. Następnie wymieszać do uzyskania gładkiego sosu. Lekko gęstniejącą polewę rozprowadzić na powierzchni ciasta.
Krok 7
Wierzch posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i/lub dowolnie udekorować. U mnie dodatkowo kleksy z bitej śmietany a całość delikatnie oprószona cynamonem.
Smacznego :)