Korzenny torcik

Dodany przez: olla85 (więcej moich przepisów)

Korzenny torcik to mięsiste, wilgotne i mocno czekoladowe blaty, przełożone pysznym pomarańczowym kremem. Fajnym akcentem są tu powidła śliwkowe, dzięki którym torcik nabiera charakteru i nie jest mdły. Polecam przede wszystkim czekoladoholikom!
Obejrzane: 1100
Porcje: 8
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 6 jajek
  • 180 kg cukru
  • 50 g migdałów
  • 0.5 łyżki przyprawy do piernika
  • 200 ml mleka
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • skórka z pomarańczy
  • 3 łyżki cukru
  • 1.5 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • żółtko
  • kardamon
  • 150 g masła
  • 70 ml kremówki
  • 70 ml gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek powideł śliwkowych
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z drobnym cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal ubijając dodać przestudzoną czekoladę. Zmiksować do połączenia (ciasto stanie się bardzo gęste ).

Krok 2

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dla rozluźnienia konsystencji czekoladowej masy, dodać do niej 2 łyżki ubitych białek i dokładnie wymieszać. Resztę białek dodać w dwóch turach, na zmianę ze zmielonymi migdałami wymieszanymi z przyprawą do piernika.

Krok 3

Masę czekoladową rozdzielić pomiędzy 2 formy o średnicy 20 cm, wyłożonych papierem do pieczenia (samo dno ). Jeżeli nie posiadacie dwóch takich samych form, podzielcie składniki na ciasto na pół i upieczcie każdy blat osobno. Formy z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec około 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z form i odstawić do wystudzenia.

Krok 4

Krem: Połowę mleka wlać do garnuszka. Dodać drobny cukier, szczyptę mielonego kardamonu i zagotować. Można też wrzucić pokrojoną skórkę z pomarańczy, którą po zagotowaniu mleka wyjąć. Resztę mleka zmiksować z obiema mąkami, żółtkiem, sokiem oraz otartą skórką z pomarańczy. Dodać do gotującego się mleka i energicznie mieszając rózgą kuchenną zagotować. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch, następnie stopniowo dodawać chłodny budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu. Powinien powstać gładki, puszysty krem.

Krok 5

Jeden z blatów czekoladowych położyć na paterze. Posmarować powidłami śliwkowymi.Na powidła wyłożyć cały krem pomarańczowy, przykryć drugim czekoladowym blatem.

Krok 6

Polewa czekoladowa: Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka i podgrzać prawie do wrzenia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę. Następnie wymieszać do uzyskania gładkiego sosu. Lekko gęstniejącą polewę rozprowadzić na powierzchni ciasta.

Krok 7

Wierzch posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i/lub dowolnie udekorować. U mnie dodatkowo kleksy z bitej śmietany a całość delikatnie oprószona cynamonem.

Smacznego :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×