Legumina z kaszy manny
Składniki
- 2 łyżki kaszy manny
- 150 ml mleka
- 1 szt jajko
- 50 ml śmietanki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szt jabłka
- szczypta cynamonu
- 3 łyżki rodzynek
Przygotowanie:
Krok 1
Kaszkę powoli wsypujemy do gotującego się, posłodzonego mleka.
Krok 2
Gotujemy, mieszając bez przerwy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietankę do kawy, żółtko, a następnie dokładnie mieszamy.
Krok 3
Białko ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do manny, delikatnie mieszając.
Krok 4
Jabłko obieramy, wycinamy gniazda nasiennie i kroimy na kawałki. Gotujemy w rondelku około 5 minut na wolnym ogniu z dodatkiem cynamonu i kilku łyżek wody.
Krok 5
Wlewamy leguminę do pucharka, a na wierzch układamy duszone z cynamonem jabłka i rodzynki.