Monkey butter
Składniki
- 800 g ananasów w syropie
- 6 bananów średniej wielkości
- 30 g wiórków kokosowych
- 165 g cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Ananasy miksujemy w blenderze na gładkie purée. Wiórki kokosowe mielimy tak, aby uzyskać konsystencję mąki. Do rondelka przekładamy ananasy, dodajemy pokrojone w plasterki banany, mączkę kokosową i sok z cytryny.
Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż nadmiar wody odparuje. Masa powinna być gładka, a swoją konsystencją powinna przypominać dżem. Przekładamy do umytych, wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do 4 tygodni.
Notes
- w oryginalnym przepisie jest 3 szklanki cukru. Dla mnie to stanowczo za dużo
- smarowidło można zapasteryzować, aby przedłużyć termin przydatności
- smarowidło świetnie nadaje się do naleśników, pankaces’ów, gofrów, tostów i innych deserów
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/monkey-butter/