Lody batatowo–cynamonowe z gruszką

Dodany przez: kasinka (więcej moich przepisów)

Nietypowy deser... z ziemniakami
Obejrzane: 482
Porcje: 6
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Puree i lody

  • 600 g bataty
  • 1 szt laska cynamonu
  • 1 szt gwiazdka anyżu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła
  • 0.5 łyżeczki świeżo startego cynamonu
  • 130 g puree batatowego
  • 100 ml śmietany 30%
  • 200 g skondensowanego mleka
  • 1 łyżka cukru pudru

Gruszki w syropie i jadalna ziemia

  • 3 szt twarde gruszki
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • 1 szt sok z limonki
  • 250 ml zielonej herbaty sencha z trawą cytrynową i suszonym jabłkiem
  • 50 ml ciemnego kakao
  • 50 ml cukru pudru
  • 1 łyżka masła
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy bataty, laskę cynamonu i gwiazdkę anyżu. Dusimy pod przykryciem 20 minut. Wyjmujemy laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu, wsypujemy cynamon i blendujemy na gładką masę. Do deseru wykorzystujemy tylko część puree.

Krok 2

Miksujemy mleko skondensowane, aby lekko je spienić. Następnie dodajemy puree batatowe i miksujemy na gładka masę. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Ubitą kremówkę dodajemy do masy batatowej i mieszamy szpatułką, nie miksujemy. Przelewamy masę do naczynia do zamrażania, przykrywamy i chowamy do zamrażarki. Po godzinie mieszamy masę widelcem. Najlepiej zamrażać kilka godzin. Formujemy łyżką do lodów kulki i podajemy.

Krok 3

Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy miód, wrzucamy gruszki i mieszamy. Wlewamy sok z limonki i zagotowujemy. Następnie wlewamy połowę herbaty i dusimy bez przykrycia 10 minut. Po tym czasie dolewamy pozostałą herbatę i znowu gotujemy bez przykrycia, aż płyn zredukuje się do gęstości syropu.

Krok 4

Wszystkie składniki mieszamy widelcem, aż suche składniki namokną masłem. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Prażymy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 minut. Studzimy, a następnie kruszymy widelcem, aż uzyskamy konsystencję piasku.

Krok 5

Składanie deseru - wysypujemy jadalną ziemię, na niej układamy lody, dodajemy gruszki w syropie i wstążki z marcepanu. Dekorujemy listkami świeżego tymianku.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×