Lody batatowo–cynamonowe z gruszką
Składniki
Puree i lody
- 600 g bataty
- 1 szt laska cynamonu
- 1 szt gwiazdka anyżu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka masła
- 0.5 łyżeczki świeżo startego cynamonu
- 130 g puree batatowego
- 100 ml śmietany 30%
- 200 g skondensowanego mleka
- 1 łyżka cukru pudru
Gruszki w syropie i jadalna ziemia
- 3 szt twarde gruszki
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
- 1 szt sok z limonki
- 250 ml zielonej herbaty sencha z trawą cytrynową i suszonym jabłkiem
- 50 ml ciemnego kakao
- 50 ml cukru pudru
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Krok 1
Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy bataty, laskę cynamonu i gwiazdkę anyżu. Dusimy pod przykryciem 20 minut. Wyjmujemy laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu, wsypujemy cynamon i blendujemy na gładką masę. Do deseru wykorzystujemy tylko część puree.
Krok 2
Miksujemy mleko skondensowane, aby lekko je spienić. Następnie dodajemy puree batatowe i miksujemy na gładka masę. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Ubitą kremówkę dodajemy do masy batatowej i mieszamy szpatułką, nie miksujemy. Przelewamy masę do naczynia do zamrażania, przykrywamy i chowamy do zamrażarki. Po godzinie mieszamy masę widelcem. Najlepiej zamrażać kilka godzin. Formujemy łyżką do lodów kulki i podajemy.
Krok 3
Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy miód, wrzucamy gruszki i mieszamy. Wlewamy sok z limonki i zagotowujemy. Następnie wlewamy połowę herbaty i dusimy bez przykrycia 10 minut. Po tym czasie dolewamy pozostałą herbatę i znowu gotujemy bez przykrycia, aż płyn zredukuje się do gęstości syropu.
Krok 4
Wszystkie składniki mieszamy widelcem, aż suche składniki namokną masłem. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Prażymy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 minut. Studzimy, a następnie kruszymy widelcem, aż uzyskamy konsystencję piasku.
Krok 5
Składanie deseru - wysypujemy jadalną ziemię, na niej układamy lody, dodajemy gruszki w syropie i wstążki z marcepanu. Dekorujemy listkami świeżego tymianku.