Miodowo – korzenne babeczki z czekoladą i suszoną wiśnią

Dodany przez: olla85 (więcej moich przepisów)

Pyszne, mięciutkie, aromatyczne babeczki z kawałkami czekolady i dla przełamania słodyczy kwaskową suszoną wiśnią ( którą z powodzeniem można zastąpić suszoną żurawiną ). Takie słodkie co nieco do świątecznej kawki :) Bardzo polecam.
Obejrzane: 446
Porcje: 16
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Ciasto babeczkowe:

  • 1.5 szklanki mąka tortowa
  • 150 g masło
  • 3 szt jajka
  • 0.25 szklanki cukier trzcinowy
  • 0.5 szklanki miód płynny
  • 0.25 szklanki mleko
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 0.5 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawa korzenna do piernika
  • 80 g czekolada gorzka
  • 125 g suszone wiśnie

Polewa miodowo - czekoladowa

  • 60 g czekolada gorzka
  • 3 łyżki miód
  • 1 łyżka woda
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto babeczkowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika, odłożyć.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu do połączenia się składników. Dodać miód i zmiksować.

Krok 2

Wsypać suche składniki i wymieszać szpatułką lub łyżką tylko do połączenia się składników, w międzyczasie wlewając mleko.

Krok 3

Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wiśnie ( które też można z grubsza posiekać ) i wymieszać.

Krok 4

Ciastem napełnić foremki do mini babeczek ( napełniamy do 3/4 ich wysokości ), wysmarowanych wcześniej masłem i oprószonych mąką lub bułką tartą ( foremek silikonowych nie musimy niczym smarować ). Można również użyć klasycznej formy do muffinek wyłożonej papilotkami.

Krok 5

Piec około 20 minut, najlepiej bez termoobiegu, w temperaturze 160°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu babeczki wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.

Krok 6

Polewa:
Miód i wodę umieścić w garnuszku i podgrzać do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Gotowa polewą udekorować babeczki.

Smacznego :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×