Miodowo – korzenne babeczki z czekoladą i suszoną wiśnią
Składniki
Ciasto babeczkowe:
- 1.5 szklanki mąka tortowa
- 150 g masło
- 3 szt jajka
- 0.25 szklanki cukier trzcinowy
- 0.5 szklanki miód płynny
- 0.25 szklanki mleko
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 0.5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawa korzenna do piernika
- 80 g czekolada gorzka
- 125 g suszone wiśnie
Polewa miodowo - czekoladowa
- 60 g czekolada gorzka
- 3 łyżki miód
- 1 łyżka woda
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto babeczkowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika, odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu do połączenia się składników. Dodać miód i zmiksować.
Krok 2
Wsypać suche składniki i wymieszać szpatułką lub łyżką tylko do połączenia się składników, w międzyczasie wlewając mleko.
Krok 3
Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wiśnie ( które też można z grubsza posiekać ) i wymieszać.
Krok 4
Ciastem napełnić foremki do mini babeczek ( napełniamy do 3/4 ich wysokości ), wysmarowanych wcześniej masłem i oprószonych mąką lub bułką tartą ( foremek silikonowych nie musimy niczym smarować ). Można również użyć klasycznej formy do muffinek wyłożonej papilotkami.
Krok 5
Piec około 20 minut, najlepiej bez termoobiegu, w temperaturze 160°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu babeczki wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.
Krok 6
Polewa:
Miód i wodę umieścić w garnuszku i podgrzać do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Gotowa polewą udekorować babeczki.
Smacznego :)