Key Lime Pie

Dodany przez: pete97 (więcej moich przepisów)

Orzeźwiająca tarta limonkowa na ciasteczkowym spodzie. Delikatna, aksamitna, idealna na letni podwieczorek. Kwaśność limonek przełamuje słodkie mleko skondensowane. Tarta ładnie się prezentuje na stole przybrana śmietankową "chmurką". Jest to uczta dla oka ;)
Obejrzane: 364
Porcje: 12
Przygotowanie: 45 min
Trudność:

Składniki

Ciasteczkowy spód

  • 250 g herbatników najlepiej pełnoziarnistych
  • 100 - 150 g masła (ilość zależy od tego jak suche są ciasteczka)
  • cukier (do smaku, jeśli herbatniki są mało słodkie)

Masa limonkowa

  • 4 żółtka
  • 400 g mleka skondensowanego słodzonego
  • skórka otarta z 3 limonek (uprzednio sparzonych)
  • 125 ml soku z limonki (ok. 4 limonki)
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
  • 2 - 3 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • ewentualnie kolorowa posypka do dekoracji
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasteczka pokrusz jak najdrobniej wałkiem lub najlepiej malakserem. Masło stop i wlej do pokruszonych ciasteczek. Jeśli używasz cukru pudru to dodaj do masy. Wymieszaj całość dokładnie. Powstała masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Masę ciasteczkową wyłóż do formy na tarte o średnicy 24 cm z wyciąganym dnem i wylep nią dno i boki formy. Formę włóż do nagrzanego do 175 st piekarnika na ok. 10 - 15 minut. Odstaw do wystudzenia.

Krok 2

W celu zrobienia masy limonkowej przełóż żółtka do misy miksera i ubij je, aż nabiorą puszystości. Ciągle miksując wlewaj stopniowo mleko skondensowane. Dodaj skórkę i sok z limonek. Zmiksuj do połączenia się wszystkich składników. Masę przelej na kruchy spód i włóż do piekarnika na ok. 20 minut. Upieczona tarta powinna być ścięta. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź w formie. Włóż na noc do lodówki.

Krok 3

Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę z cukrem pudrem. Dodaj serek mascarpone i zmiksuj na niskich obrotach miksera. Śmietankę wyłóż na wierzch tarty. Udekoruj dowolnie posypką.
Smacznego :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×