Key Lime Pie
Składniki
Ciasteczkowy spód
- 250 g herbatników najlepiej pełnoziarnistych
- 100 - 150 g masła (ilość zależy od tego jak suche są ciasteczka)
- cukier (do smaku, jeśli herbatniki są mało słodkie)
Masa limonkowa
- 4 żółtka
- 400 g mleka skondensowanego słodzonego
- skórka otarta z 3 limonek (uprzednio sparzonych)
- 125 ml soku z limonki (ok. 4 limonki)
- 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
- 2 - 3 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki serka mascarpone
- ewentualnie kolorowa posypka do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasteczka pokrusz jak najdrobniej wałkiem lub najlepiej malakserem. Masło stop i wlej do pokruszonych ciasteczek. Jeśli używasz cukru pudru to dodaj do masy. Wymieszaj całość dokładnie. Powstała masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Masę ciasteczkową wyłóż do formy na tarte o średnicy 24 cm z wyciąganym dnem i wylep nią dno i boki formy. Formę włóż do nagrzanego do 175 st piekarnika na ok. 10 - 15 minut. Odstaw do wystudzenia.
Krok 2
W celu zrobienia masy limonkowej przełóż żółtka do misy miksera i ubij je, aż nabiorą puszystości. Ciągle miksując wlewaj stopniowo mleko skondensowane. Dodaj skórkę i sok z limonek. Zmiksuj do połączenia się wszystkich składników. Masę przelej na kruchy spód i włóż do piekarnika na ok. 20 minut. Upieczona tarta powinna być ścięta. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź w formie. Włóż na noc do lodówki.
Krok 3
Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę z cukrem pudrem. Dodaj serek mascarpone i zmiksuj na niskich obrotach miksera. Śmietankę wyłóż na wierzch tarty. Udekoruj dowolnie posypką.
Smacznego :)