Pełnoziarniste muffiny z budyniem i M&M’sami
Składniki
- 560 g mąki pszennej pełnoziarnista
- 150 g cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 600 g jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 0.5 szklanki oleju
- 50 g budyniu śmietankowego (w proszku)
- 1 szklanka mleka
- 2 opakowania białego lukru
- 1 opakowanie cukierków m&m's
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować budyń: 1/2szkl mleka wlać do rondelka i zagotować. Do reszty mleka wsypać sproszkowany budyń i dokładnie wymieszać. Wlać do gotującego się mleka, trzymać przez chwilę na ogniu, (cały czas intensywnie mieszajć!) aż do zgęstnienia. Odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.
Krok 2
W misce wymieszać suche składniki na ciasto: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
Krok 3
W osobnej misce wymieszać jajka, olej i jogurt naturalny.
Krok 4
Suche składniki połączyć z mokrymi. Mieszać (nie miksować!), aż do uzyskania jednolitej masy.
Krok 5
Przygotować foremki na muffiny. Do każdej nakładać po kolei: łyżka ciasta, łyżeczka budyniu, ponownie łyżka ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 25 minut.
Krok 6
Gotowe muffiny wyjąć z piekarnika i ostudzić. Gdy będą już wystudzone przygotować lukier (według instrukcji na opakowaniu). Smarować nim wierzch muffin i dekorować cukierkami.