Mrożony torcik z rabarbarem
Składniki
- 50 dkg truskawek
- 50 dkg rabarbaru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanek cukru
- 3 szklanki jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanek herbatników zbożowych
Przygotowanie:
Krok 1
Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach wody. Rabarbar zasypujemy cukrem zalewamy 1/2 szklani wody i rozgotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Studzimy. Po tym czasie miksujemy i dodajemy jogurt. Mieszamy. Mrozimy w zamrażalce co 15 minut mieszając. Jeżeli robicie torcik z opcja z herbatnikami to wykładacie dno tortownicy pokruszonymi herbatnikami. Na tej warstwie rozsmarowujemy masę z zamrażalnika. Przykrywamy folią i odstawiamy do zamrażalnika na 2 godz. Podajemy z truskawkami:) smacznego...