BABKA CZEKOLADOWA
Składniki
ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 250-270 g cukru
- 70 g ciemnego kakao
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 125 ml oleju
- 250 ml wrzątku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z czubkiem)
- 1 łyżeczka sody (z czubkiem)
- 2-4 ml olejku rumowego
polewa czekoladowa
- 180 ml śmietanki kremówki
- 200 g czekolady- po 100 gram gorzkiej i mlecznej
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jeśli korzystamy z blaszki aluminiowej, metalowej smarujemy ją masłem i oprószamy bułką tartą, jeśli korzystamy z form nieprzywierających ( np silikonowych) tą czynność pomijamy. Formę wstawiamy na chwilę do nagrzania do piekarnika.
Wymiary formy w jakiej piekłam 22cm średnica z kominem (średnica komina 7,5dół-5,5góra) wysokość 10 cm.
Do wysokiej miski wkładamy wszystkie produkty oprócz wody i miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Następnie wolnym strumieniem, cały czas delikatnie mieszając- najlepiej drewnianą łyżką, wlewamy wrzątek. Konsystencja ciasta będzie bardzo płynna, ale taka ma być. Przelewamy ciasto do ogrzanej formy i wstawiamy do piekarnika na ok. 40-45 minut (piekłam bez termoobiegu z opcją pieczenia od dołu, a pod koniec zmieniłam na góra-dół). Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe- będzie miękkie i sprężyste, ale nie powinno zostawiać śladów surowego ciasta). Odstawiamy do częściowego przestudzenia i następnie delikatnie wyjmujemy babkę z formy. Po całkowitym przestudzeniu dekorujemy ganachem czekoladowym
Krok 2
śmietankę gotujemy. Gorącą zalewamy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy. Gdyby masa nie chciała się połączyć, ogrzewamy całość kąpieli wodnej. Jeśli weźmiemy więcej kremówki, masa będzie bardziej płynna.