BABKA CZEKOLADOWA

Dodany przez: kuchnia Marlenity (więcej moich przepisów)

Niezwykle prosta w wykonaniu a przy tym nieziemsko pyszna. Wilgotna, puszysta długo zachowująca świeżość. Szczerze polecam wielbicielom czekoladowych smaków.
Obejrzane: 1252
Porcje: 12
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 250-270 g cukru
  • 70 g ciemnego kakao
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 ml oleju
  • 250 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z czubkiem)
  • 1 łyżeczka sody (z czubkiem)
  • 2-4 ml olejku rumowego

polewa czekoladowa

  • 180 ml śmietanki kremówki
  • 200 g czekolady- po 100 gram gorzkiej i mlecznej
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jeśli korzystamy z blaszki aluminiowej, metalowej smarujemy ją masłem i oprószamy bułką tartą, jeśli korzystamy z form nieprzywierających ( np silikonowych) tą czynność pomijamy. Formę wstawiamy na chwilę do nagrzania do piekarnika.
Wymiary formy w jakiej piekłam 22cm średnica z kominem (średnica komina 7,5dół-5,5góra) wysokość 10 cm.

Do wysokiej miski wkładamy wszystkie produkty oprócz wody i miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Następnie wolnym strumieniem, cały czas delikatnie mieszając- najlepiej drewnianą łyżką, wlewamy wrzątek. Konsystencja ciasta będzie bardzo płynna, ale taka ma być. Przelewamy ciasto do ogrzanej formy i wstawiamy do piekarnika na ok. 40-45 minut (piekłam bez termoobiegu z opcją pieczenia od dołu, a pod koniec zmieniłam na góra-dół). Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe- będzie miękkie i sprężyste, ale nie powinno zostawiać śladów surowego ciasta). Odstawiamy do częściowego przestudzenia i następnie delikatnie wyjmujemy babkę z formy. Po całkowitym przestudzeniu dekorujemy ganachem czekoladowym

Krok 2

śmietankę gotujemy. Gorącą zalewamy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy. Gdyby masa nie chciała się połączyć, ogrzewamy całość kąpieli wodnej. Jeśli weźmiemy więcej kremówki, masa będzie bardziej płynna.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×